Veelzijdig Reisland: Tsjechië

Met de camper naar Tsjechië

Bij ‘beroepsreizigers’ Kees en Carla, als camperjournalisten erg veel op pad in Europa, was het er nooit van gekomen om Tsjechië te verkennen – tot afgelopen najaar. Dit is een impressie van hun reis door Bohemen en Zuid-Moravië, een grote boog om Praag.

Noord-Bohemen

Onze eerste kennismaking met Tsjechië, op de stadscamping in Deˇcˇín, smaakt direct naar meer. Een heerlijk stekje aan de Labe (Elbe), waarlangs prachtige fietsroutes lopen. Na een bezoek aan de pinautomaat hebben we een paar duizend kronen op zak. We peddelen langs de Elbe naar Hˇrensko, een route van zo’n twintig kilometer met zicht op beboste heuvels vol kleurschakeringen. Krekels tjirpen er vrolijk op los. Dit grensstadje, ingeklemd door rotspartijen, biedt toegang tot het Nationaal Park in Boheems Zwitserland. Doorzetters op klimgebied kunnen zich hier uitleven. Wandelen of een boottocht is een eenvoudiger manier om van de fraaie natuur te genieten. Deˇcˇín zelf bezit enkele pareltjes zoals een synagoge uit de negentiende eeuw. Hoog boven de camping troont het imposante slot (zámek). Aanrader is de heerlijk geurende rozentuin met schitterende vergezichten.

Heftige confrontatie

Op onze route richting Oost-Bohemen maken we een tussenstop in Theresienstadt of Terezín. Achter de ogenschijnlijk schilderachtige vestingbouw verbleven gemiddeld zo’n 50.000 Joden, opeengepakt in vochtige kelders en kazematten zonder sanitaire voorzieningen. Meer dan 33.000 mensen stierven door honger en uitputting in dit doorgangskamp; 88.000 Joden werden naar vernietigingskampen gebracht. Heftig is de confrontatie met de hier opgenomen propagandafilm die de geruchten over de concentratiekampen moest ontzenuwen. Voor een bezoek van het Rode Kruis werd de benedenverdieping omgebouwd tot een ideale ‘Joodse stad’ met nepwinkels en -scholen. Alleen vitale gevangenen fungeerden als acteurs, hun beloning was een transport naar Auschwitz. De wereld doorzag deze camouflage niet! Vooral de poort met de tekst Arbeit macht frei en de duizenden grafstenen zijn indrukwekkend.

Aan de voet van het Reuzengebergte

Op ons volgende stekje, camping Aktief in Vernéˇrovice, kunnen we vanaf het campingterras genieten van weidse vergezichten én de stilte. Maar de camping doet z’n naam eer aan want Bert en Mien (de eigenaren) nemen hun gasten graag mee op wandel- of fietsexcursie. Wij gaan met Bert naar Adršpach, op zo’n tien km vanaf de camping. Hier wandelen we enkele uren door een labyrint van grillige, zandstenen rotsformaties vol grotten, spleten en plateaus. Bij de ingang van dit nationaal natuurreservaat ligt een meer ingeklemd tussen de rotsen: een plaatje! Verder lopend en klimmend, bereiken we via een smalle opening de ingang van de rotsstad. Hier worden we omringd door een natuurwonder van zandstenen rotsformaties van soms wel vijftig meter hoog. We ontwaren olifanten, een burgemeester met vrouw, een liefdespaar… en de architecten van al deze juwelen zijn water en wind!

Tijdens een mooie fietstocht maken we een tussenstop in Broumov en genieten van een espresso op het markante stadsplein. Daarna nemen we een kijkje in het benedictijnenklooster waarvan de oorsprong in de dertiende eeuw ligt. De Boheemse architect Kilian Dientzenhofer toverde dit klooster rond 1730 om in een prachtige barokke stijl met Italiaanse accenten. Zijn vader Christian had dit eerder al gedaan met de kloosterkerk St. Adalbert. Sprakeloos bekijken we de kloosterbibliotheek waar circa 17.000 boeken de plundering tijdens het communistische tijdperk hebben doorstaan. Monniken wonen hier niet meer maar de kloosterkerk is gewoon in gebruik.

Deze fietstocht sluiten we af met een verrukkelijke maaltijd in het ludieke restaurant Švejk, dichtbij de camping. Hier leeft de brave soldaat uit de satirische Tsjechische roman nog voort.

Even terug in de tijd

Menig (mannen)hart gaat sneller kloppen tijdens een bezoek aan het Merkur speelgoedmuseum in Police nad Metuji. In dit stadje begon in 1920 de productie van wereldberoemde constructiedozen, een variant op het Engelse Meccano. En de schroefjes, moertjes en plaatjes liggen klaar om je weer even kind te voelen! Vervolgens lopen we door het bouwplatenmuseum dat er pal naast staat. Herinneringen aan de papieren aankleedpoppen van vroeger komen boven, maar de Tsjechen draaien hun hand niet om voor complete kastelen, vaar- en vliegtuigen. Bijzonder dat al deze jeugdherinneringen hun basis hebben in zo’n klein Tsjechisch plaatsje.

Favoriet in Tsjechië

Weer op pad met de camper zien we regelmatig zoekende mensen in de bossen. We bevredigen onze nieuwsgierigheid en gaan in een bosgebied op onderzoek uit en jawel, trots tonen twee vrouwen hun manden vol eetbare paddenstoelen. Al op de bassischool doen kinderen paddenstoelenkennis op door middel van een boek voor theorie én praktijk. Mooi toch! En bij twijfel adviseert de dorpsapotheek.

Kastelen te kust en te keur

Wat opvalt in het Tsjechische straatbeeld zijn de vele betonnen flatblokken, overblijfselen uit het communistische tijdperk. Gelukkig dikwijls opgefleurd met vele kleuren. Daarnaast zien we fleurig aangeklede huizen behangen met geraniums, een tikkeltje Oostenrijks dus. Tsjechië is het walhalla voor kastelenliefhebbers. Wij bezoeken een juweel in het stadje Litomyšl, met een kenmerkende Boheemse renaissancestijl. Het is gebouwd tussen 1568 en 1581 naar ontwerp van een Italiaans architect. Sinds 1999 maakt het deel uit van de UNESCO Werelderfgoedlijst. Het muziektheater, onderdeel van het kasteel, verzorgt jaarlijks een operafestival ter ere van de componist Bedˇrich Smetena, geboren in 1824 tegenover dit kasteel. We dwalen door rijk ingerichte zalen en we boffen, want een bloemententoonstelling maakt het extra feestelijk én heerlijk geurend! Daarna vinden we een overnachtingsplek op het platteland bij camping Na Venkovˇe in Luže met mooi aangelegde camperplekken. Een stukje zuidelijker willen we vervolgens Brno verkennen, de op één na grootste stad van Tsjechië. Via een mooie binnendoorroute passeren we kleine dorpjes en beboste gebieden waar we af en toe herten spotten. Vanaf de fraai gelegen camping Hana in Veverská Bítýška stappen we op de boot naar Bystrc waarna de tram ons in het centrum van Brno brengt. Vooral de boottocht van een dik uur is genieten. Met een Nederlandstalige stadsgids van de touristinfo maken we een rondwandeling door het oude centrum. Wat een levendige, gezellige studentenstad is dit. We krijgen een stijve nek van het bewonderen van alle fraaie gevelarchitectuur vol prachtige sculpturen. Vanaf de hooggelegen gotische Petrus en Pauluskathedraal kijk je mooi uit over de stad. We besluiten ons stedentripje met een verrukkelijke goulashmaaltijd vergezeld van een biertje.

Pivo

Trouwens, dat biertje (pivo) is dé nationale drank in Tsjechië. Wat bierconsumptie betreft staan ze met stip op nummer één van de wereld. Tsjechen drinken per jaar gemiddeld 170 liter bier en de bakermat vinden we in de West-Boheemse stad Plzeˇn, in het Duits Pilsen. Hier staan sinds de dertiende eeuw bierbrouwerijen. Dit verklaart waarom de rest van de wereld de naam pils gebruikt. Favoriet bij ons was een donker biertje genaamd ˇCerný. Een prettige bijkomstigheid: bier is de voordeligste consumptie in Tsjechië. Na zdraví!

Processie en wijn, heel veel wijn!

Uiteindelijk lokken de historische wijnfeesten ons naar Tsjechisch wijnparadijs Zuid-Moravië en wel naar de stad Znojmo. Van alle Tsjechische wijn wordt 96 procent geproduceerd in Moravië, dus de belangrijkste wijnstreek in de Tsjechische Republiek. In de oogstmaand september raakt de nationale drank even naar de achtergrond en staat wijn met stip op nummer één. Wij kiezen voor camping Country en dat blijkt een schot in de roos. Een parkachtig terrein en perfecte sanitaire voorzieningen.

Het stadscentrum van Znojmo ligt op zo’n acht kilometer fietsen. De wijnfeesten vinden plaats in een weekend rond half september. De binnenstad, omsloten door kasteelmuren, is alleen toegankelijk na aankoop van een toegangsticket. De hele stad verkeert dan in middeleeuwse sferen met ontelbare wijnproeverijen. Vooral de beroemde Tsjechische drank burˇcák (een jonge gistende zoete wijn) vindt gretig aftrek. Wanneer je niet met fles en glas in de hand rondloopt, hoor je er niet echt bij. Hoogtepunt tijdens dit weekend is een optocht waarin processie en historie samenkomen. Uiteraard sluit de wijnkoningin, die dit weekend de scepter zwaait, deze parade waardig af.

Voor ons was deze Tsjechiëreis een eyeopener. Vooral de perfecte voorzieningen, zoals wifi en het contactloos betalen tot in de kleinste dorpjes, verbaasden ons. De binnendoorroutes nodigen, qua wegkwaliteit, niet uit tot snelheidsovertredingen; de grote wegen daarentegen zijn inmiddels perfect onderhouden. De septembermaand was, buiten de grote steden om, opvallend rustig met weinig camperaars onderweg.

Tekst en beeld: CamperCaKe

Laat een reactie achter

U bezoekt de website in Internet Explorer, deze browser is verouderd. Wij kunnen u niet garanderen dat de website optimaal functioneert. Wij raden u aan een andere browser te gebruiken.